ملاتونین

ملاتونین، یک هورمون فعال در بدن است که وظیفه آن مشخص کردن ساخت خواب است. از سوی دیگر، ملاتونین یک مکمل بسیار محبوب در میان افرادی است که با مشکلات خواب دست و پنجه نرم می کنند. ملاتونین معمولاً با نام هورمون خواب شناخته می شود و واکنش بدن نسبت به تاریکی را تولید می کند. این هورمون مسئولیت زمان بندی ریتم شبانه روزی شما را بر عهده دارد که به عنوان چرخه خواب و بیداری نیز شناخته می شود که در این مقاله به بررسی ملاتونین چیست؟خواهیم پرداخت.

نحوه تولید ملاتونین در بدن

ملاتونین یک هورمون خواب است که بطور طبیعی در سراسر بدن تولید می شود و در درجه اول در غده صنوبری مغز تولید می شود. غده صنوبری، ساختار کوچکی است که در عمق مرکز مغز واقع شده است و به دلیل ارتباط مهم آن با نور، زمانی به عنوان “چشم سوم” شناخته می شد. تولید و ترشح ملاتونین در طول شب به اوج خود رسیده و در طول روز به کمترین میزان خود خواهد رسید.

در طول شب توسط روشنایی نور مهار می شود و بنابراین اگر در طول شب در معرض نورهای شدید باشید، تصور می کنید در آلاسکا زندگی می کنید یا در یک شیفت شب مشغول به کار هستید، و این امر ممکن است چرخه خواب و بیداری شما را دچار اختلال کند.

ملاتونین چگونه کار می کند؟

ملاتونین با ریتم شبانه روزی بدن شما کار می کند و به شما این امکان را خواهد داد تا زمان خوردن خوابیدن و بیدار شدن را بدانید، همچنین کنترل دمای بدن، فشار خون و میزان برخی از هورمون ها کمک می کند. میزان ملاتونین، هنگامی که هوا تاریک می شود شروع به افزایش در بدن می کند و به بدن شما نشان می دهد که زمان خواب فرا رسیده است. از سوی دیگر به گیرنده های بدن متصل می شود و به شما در به آرامش رسیدن کمک خواهد کرد.

به عنوان مثال، ملاتونین به گیرنده های مغز متصل می شود تا به کاهش فعالیت عصبی کمک کند.

این امر موجب می شود سطح دوپامین، یعنی هورمونی که به شما کمک می کند تا بیدار بمانید، کاهش یابد. همچنین در برخی از جنبه های چرخه شبانه روز چشم شما نقش مهمی را ایفا می کند. اگرچه روش دقیقی که ملاتونین به شما کمک می کند به خواب بروید، مشخص نیست، اما تحقیقات نشان می دهند که این فرآیند ها می توانند به خواب راحت شما کمک کنند.

نور زیاد باعث کاهش تولید ملاتونین می شود.

در واقع نور یکی از راه هایی است که بدن شما متوجه می شود که زمان بیدار شدن است. از آنجایی که ملاتونین به بدن شما کمک می کند تا خود را برای خواب شبانه آماده کند، افرادی که قادر به تولید ملاتونین کافی در شب نیستند، ممکن است به اختلالات خواب مبتلا شوند.

عوامل زیادی در کاهش سطح ملاتونین در شب تاثیر می گذارند. استرس، استعمال دخانیات، قرار گرفتن در معرض نور زیاد در شب (از جمله نور آبی)، کمبود نور طبیعی در طول روز، شیفت کاری شب و افزایش سن بر تولید ملاتونین تاثیر خواهد گذاشت.

تاثیر ملاتونین بر بدن

در بسیاری از حیوانات، به ویژه در پستانداران و پرندگان، از ملاتونین برای تنظیم عملکردهای فصلی بدن مانند رفتار جفت گیری، رشد پوشش و تولید مثل در پاسخ به تغییر طول روز استفاده می شود. ملاتونین ممکن است چندین نقش در انسان ایفا کند، که درک کامل و درستی از بسیاری از آنها صورت نگرفته است. نقش اصلی ملاتونین که در انسان مورد بررسی قرار گرفته است مربوط به خواب و بیداری است.

میزان ملاتونین شبانه بین سنین یک تا سه سالگی به اوج خود میرسد، این میزان در اوایل بزرگسالی در وضعیت ثابتی قرار دارد و در دوران بزرگسالی و سالمندی بطور یکنواختی کاهش می یابد. یک فرد 70 ساله یک چهارم فرد بزرگسال جوان ملاتونین دارد. این میزان ممکن است به این دلیل باشد که نوزادان و کودکان نوپا در مقایسه با افراد سالمند به ساعات بیشتری برای خواب شبانه نیاز دارند.